Burdasiniz: NurForum.OrgİslâmSerbest Kürsü (Moderatör: m_ducane)6 yaşında Kur’an-ı Kerim’i hatmetti, şimdi hafızlığa çalışıyor
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: 6 yaşında Kur’an-ı Kerim’i hatmetti, şimdi hafızlığa çalışıyor  (Okunma Sayısı 42 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
*
Çevrimdışı Çevrimdışı
Site
« : 30 Kasım 2005, 15:11:13 15:11* »

6 yaşında Kur’an-ı Kerim’i hatmetti, şimdi hafızlığa çalışıyor

Kur’an, kalpleri teskin eden, zihinleri açan ilahi ve mucizevi
bir hitap. Minik Muhammed, daha 6 yaşında; ama annesinin
gayretleriyle Kur’an’ı hatmetmiş, şimdi de hafız olmak istiyor.
Tatiller, çocuklara Kur’an-ı Kerim okumayı öğretmek için en güzel fırsat. Yaşı küçük olduğu için kursa gidemeyen çocuklar, evde birebir yapılacak eğitimle Kur’an okumayı çok kolay öğrenebilir. Bir çocuğun ilk öğretmeninin annesi olduğunu düşündüğümüzde bu görev de öncelikle annelere düşüyor. Kur’an eğitimine ne kadar erken başlanırsa öğrenilen bilgiler ve ezberler de o kadar kalıcı oluyor. Çocukları sıkmadan, zorlamadan, sevdirerek ve ödüllendirerek oyunla karışık yapılan dersler, onların öğrenme şevkini de artırıyor.

6 yaşında hatim indirdi
4 yaşında Kur’an okumayı öğrenen ve 6 yaşında hatim yapan Muhammed Ekrem Eymen, küçük yaşta bu eğitimi vermenin zor olmadığını ispatlayan güzel örneklerden biri. Sevim Çöloğlu, Eymen’in ilk öğretmeni olma rolünü hakkıyla yerine getirmiş güzel bir anne. Kendisi hafız olan ve Kur’an kursu öğreticiliği yapan Sevim Hanım, ilerleyen yaşında dünyaya getirdiği Eymen’e iki büyük çocuğundan daha güzel bir eğitim vermek için gayret göstermiş. Üniversite eğitimi alan Kasım Ziya ve Hâle Nur’a Kur’an’ı 8’inci yaşlarından sonra öğreten Sevim Hanım, okul hayatı içinde onlara hafızlığı tamamlattıramamış. Eymen ise 2 yaşından itibaren alfabeyi okumaya başlamış. Her akşam oyun arasında yapılan tekrarlarla harfleri tanıyıp ezberleyince harekeleri de göstermiş. Bu arada Eymen’in  Zaman gazetesinin ilavesi olan Arkadaşım dergisini kendisine okuttuğunu vurgulayan Sevim Hanım, “Dergiden benim okuduğum bölümleri daha sonra ezberlemiş gibi kendi kendine tekrar ettiğini gördüm. Zekasının açık olduğunu fark edince eğitimi üzerinde daha ciddi durmaya karar verdim. Allah her çocuğa zeka vermiş. Önemli olan onu işlemek ve doğru yerlere yönlendirmek.” diyor.
 Annesi çalıştığı için 3 yaşından itibaren çocuk yuvasına gitmeye başlayan Eymen’in Kur’an eğitimi biraz yavaşlamış bu arada; ama akşamları evde annesiyle yaptıkları tekrarlar sayesinde unutması engellenmiş.

İlk hatim Efendimiz’e hediye
Sevim Hanım, Eymen’e nasıl eğitim verdiklerini şöyle anlatıyor: “Akşamları yarım sayfa da olsa, 2 satır da olsa okutturduk. Uzun sûreleri bitirmek zaman aldığı için sıkılıyordu; ama kısa sûrelere gelince çabucak bitirmek hoşuna gitti ve coşkuyla okumaya başladı. Kutlu Doğum Haftası’nda hatmini bitirdi ve Peygamberimiz’in ruhuna bağışladık. Bu arada ezber de yaptırmıştık. 30. cüzün tamamını ezberledi. Şu anda 29. cüzün az bir kısmı kaldı. Yuvada Latin alfabesini yazdırıyorlardı. Bu şekilde Türkçe okuyup yazmayı da öğrendi.”  Sevim Hanım, üzerinde durulduktan sonra her çocuğun aynı başarıyı göstereceğini söylüyor. Ancak, gayret ve sabır gerekiyor: “Ezber yaptığı zaman ödüllendiriyoruz. Bu hediyeleri diğerlerinden ayrı kullanıyor ve hiç kırmıyor. ‘Yasin’i ezberlersen ödül alacağım.’ dedim. Ezberleyince kış olmasına rağmen gidip 2 tekerlekli bisklet aldık. Şimdi niyetimiz hafızlığını yaptırmak.”
 Sevim Hanım, ezber yapmaya başladıktan sonra Kur’an’ın da sırrıyla Eymen’in zekasının daha da açıldığına inanıyor. Yaşından beklenmeyecek sorular soran Eymen, peygamberlerin hayatlarını ve Çanakkale gezi rehberlerini okuyor. Hafızlık için Kur’an’ın 20 cüzünün önce en son sayfaları ezberlenerek bir devir yapılıyor. Daha sonra sondan bir önceki sayfa ezberleniyor, son sayfa da tekrar edilip pekiştirilerek devam ediliyor. Bu şekilde 20’inci devirde Kur’an’ın tamamı ezberlenmiş oluyor.  Sevim Hanım, Eymen’in ezberlemek için çalıştığı sûreyi evde dijital Kur’an’dan kısık sesle de olsa açık tutuyor. Hatta bir yere giderken de yanına alıp kulaklıkla dinletiyor. Bu şekilde kulak dolgunluğu oluştuğu için ezberi kolaylaşıyor.

Yuzbinkere masallah ..Allah nazarlardan korusun ..AMIN.
Selametle.

ya oldugun gibi gorun yada gorundugun gibi ol...
*
Çevrimdışı Çevrimdışı
Gül Doncası Yeter Bana !
« Yanıtla #1 : 30 Kasım 2005, 15:15:02 15:15* »

Maşallah ALLAH şevkini artırsın kardeşimizin

Peki biz nekadar çaba gösteriyoruz O Yol göstericimizi okumak için? kendimden yola çıkayım şahsen ben pek gösteremiyorum Sad ve kendimden bu yüzden utanıyorum! akşam iş çıkışı eve gidiyoruz yemek yiyip tv seyrediyoruz eminim tiryakisi olduğumuz dizi vardır aman kaçırmayınnnn çünkü bizi o diziler kurtaracak dimi? öylesine kaptırmışızki kendimizi Sad dizi bittikten sonra saat oluyor 11 haydi uykuya oh ne güzel bugünkü kurtuluş sertifikamızı imzaladık! değilmi? Yok yaa sen öyle san ancak kendimizi kandırırız...

ALLAH bu yolda gönlümüzdeki Azmi artırsın ve Şeytana uymamıza fırsat vermesin inşALLAH!

Selam ve dua ile!

“Ey Rab! Emekleye emekleye sürünmeyi de gelme kabul edeceksen, Biz de geldik” diyor ve bir kere daha ellerimizi açıyoruz Sen affedensin, mağfiret edensin günahımız çok, gidecek yerimiz yok sana sığınır senden dualarımızın kabulunu dileriz. Amin:
*
Çevrimdışı Çevrimdışı
Suyun ötesindeki yiğide hasret gözyaşları ile...
Site
« Yanıtla #2 : 30 Kasım 2005, 15:36:20 15:36* »

Maşallah barekallah. Anlaşılan yeni yetişen nesil çok hızlı geliyor...

Rabbim hayırlı bir insan eylesin ve sayılarını artırsın inş.

*
Çevrimdışı Çevrimdışı
« Yanıtla #3 : 30 Kasım 2005, 15:36:59 15:36* »

Düşüncelerine katılıyorum candostum cok haklısın inan bazen bende kendimden utanıyorum  :'(ALLAH bu yolda gönlümüzdeki Azmi artırsın ve Şeytana uymamıza fırsat vermesin inşALLAH aminnnnn ecmain ins selametle.... Kiss
*
Çevrimdışı Çevrimdışı
Gül Doncası Yeter Bana !
« Yanıtla #4 : 30 Kasım 2005, 15:44:37 15:44* »

Maşallah barekallah. Anlaşılan yeni yetişen nesil çok hızlı geliyor...

Rabbim hayırlı bir insan eylesin ve sayılarını artırsın inş.

Şimdiki nesil hızlı gelişiyor katılıyorum onun dışında şimdiki nesilin durumu daha vahim ve daha zor geçmişe nazaran neden diye soracak olursanız ortam artık okadar bozulmuşki bu durumda gençlerin yoldan sapmamaları adeta mucize ve böyle bir zamanda eğer yoldan çıkmayan bir gencimiz varsa ne mutlu bizlere...
Sanki 60 yaşındaymışım gibi konuştum Smiley en küçüğünüz olmama rağmen düşüncem budur...
Selam ve Dua ile!

Düşüncelerine katılıyorum candostum cok haklısın inan bazen bende kendimden utanıyorum  :'(ALLAH bu yolda gönlümüzdeki Azmi artırsın ve Şeytana uymamıza fırsat vermesin inşALLAH aminnnnn ecmain ins selametle.... Kiss

Amin Amin Amin Can dostum cümlemizi inşALLAH!

Selam ve Dua ile

“Ey Rab! Emekleye emekleye sürünmeyi de gelme kabul edeceksen, Biz de geldik” diyor ve bir kere daha ellerimizi açıyoruz Sen affedensin, mağfiret edensin günahımız çok, gidecek yerimiz yok sana sığınır senden dualarımızın kabulunu dileriz. Amin:
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer: