|
 |
« : 14 Ocak 2008, 00:47:56 00:47* » |
|
Insan ic -dis veya enfus afak arasinda med-cezir yasayan, suur sahibi bir mahluktur. Enfus-afak celiskisini sadece gayr-i muslim hissetmez. Kemalat yolundaki her insan bu celiskiyi hucrelerine kadar duyar. Onun vazifesi, oldugu gibi gorunmeye veya gorundugu gibi olmaya calisarak bu tenakuzu izale etmektir. Gelelim bu tenakuz da nerden cikti gibi zihinlerde hasil olabilecek muhtemel soruya bir aciklama getirmeye...
1. Insanin icteki hali ile ameli uyusmuyorsa buna selef "ameli munafiklik" demislerdir. Ameli munafiklik herkese zahir olan, yani herkesin seni gordugu bir bicimden daha dusuk farkli bir ic yasayisina sahip olmak demektir. 2. Insanin soyledikleri ile ameli uyusmuyorsa, bu adam da lime tekulune mala tef'alun ayetinin siddetine maruz kalir. 3. Insanin hissettikleri ile mertebesi veya kalbi derecesi uyusmuyorsa bu insan yine bir tenakuzun esiginde demektir. kimse bilmese dahi kendini kandirabilecek kadar yalanci hissiyatinin kurbani olabilir. Kisinin kendine gore zahir olan hissiyatlari ile kendine batin kalan kalbi hali arasinda dahi celiski olabilir.
Bu uc noktada da nefsimin halti bulunsa da, burada hitap en sinsi olan ucuncu maddenin cercevesinden olacaktir.
Ey nefis! Kendini kahraman mi zannediyorsun? Dinini hassas mi yasadigini dusunuyorsun?! Zahire aldanma! Bana hislerini delil olarak getirme. Bilirim ki hisler kiymetlidir amma delil degillerdir ve senin salahiyetin adina birsey soylemezler. Sen dersin ki,
1. bu yola basimi seve seve feda ederim! Bu hayatin ne manasi var ki O'nun rizasini tahsilden gayri... Elbette binler baslarin feda oldugu bu yola, basim dahi feda olsun... 2. Dunyada hakki anlatacak kimse kalmasa tek basima bu davaya sahip cikarim! 3. Dunya da nedir?! ne mamelek ne sohret... bana yorgan dahi gerekmez. Kaldirimlari dosek, gokyuzunu de yorgan yapar davama devam ederim... 4. Olum gelse hosgeldin der, yuzune gulerim.
Elhak hakikatte olmasi gerekeni ifade edersin amma sen bunlari hissetsen bile nefsinin ne kadar hilekar ve kurnaz oldugunu bilemezsin. Karsiliksiz bir cekte bir servet yazip vermek elbette zor olmasa gerek. Senden trilyonlar istenmiyor ki istense veririm diyerek kendini ve hatta bazen insanlari kandiriyorsun... Sen once senden istenen ufak sadakalari hakkiyla vermeye calis. Once teheccudlerini adam akilli ikame ve idame et. Once sen yuzer rek'atlik gece namazlarina ara vermemeyi ogren. Risale-i Nurlardan gunde 30 sayfa okumayi hele bir adet haline getir. Ayda bir Kur'an hatmini bari cok gorme. Evradlarini hic terketmemeyi basar hele bir. Ondan sonra bu sozlerinin arkasi olma ihtimalini belki dusunebilirsin.
Kahramanlik sozlerdeki kadar yalanci degil, hissiyattaki kadar ucuz degil, amel ve ibadetlerdeki kadar saglam ve kiymetlidir.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #1 : 08 Şubat 2009, 01:17:27 01:17* » |
|
Bunu büyütüp eve asmalı aslında..Allah ebeden razı olsun..
|
|
|
|
« Son Düzenleme: 08 Şubat 2009, 01:26:17 01:26* Gönderen: Bende i Muktedâ-i Küll »
|
|
Sebepler halk eder Hâlık, kerem bâbın kapatmaz ya.
|
|
|
NURNURCU
|
 |
« Yanıtla #2 : 08 Şubat 2009, 01:32:05 01:32* » |
|
Insan ic -dis veya enfus afak arasinda med-cezir yasayan, suur sahibi bir mahluktur. Enfus-afak celiskisini sadece gayr-i muslim hissetmez. Kemalat yolundaki her insan bu celiskiyi hucrelerine kadar duyar. Onun vazifesi, oldugu gibi gorunmeye veya gorundugu gibi olmaya calisarak bu tenakuzu izale etmektir. Gelelim bu tenakuz da nerden cikti gibi zihinlerde hasil olabilecek muhtemel soruya bir aciklama getirmeye...
1. Insanin icteki hali ile ameli uyusmuyorsa buna selef "ameli munafiklik" demislerdir. Ameli munafiklik herkese zahir olan, yani herkesin seni gordugu bir bicimden daha dusuk farkli bir ic yasayisina sahip olmak demektir. 2. Insanin soyledikleri ile ameli uyusmuyorsa, bu adam da lime tekulune mala tef'alun ayetinin siddetine maruz kalir. 3. Insanin hissettikleri ile mertebesi veya kalbi derecesi uyusmuyorsa bu insan yine bir tenakuzun esiginde demektir. kimse bilmese dahi kendini kandirabilecek kadar yalanci hissiyatinin kurbani olabilir. Kisinin kendine gore zahir olan hissiyatlari ile kendine batin kalan kalbi hali arasinda dahi celiski olabilir.
Bu uc noktada da nefsimin halti bulunsa da, burada hitap en sinsi olan ucuncu maddenin cercevesinden olacaktir.
Ey nefis! Kendini kahraman mi zannediyorsun? Dinini hassas mi yasadigini dusunuyorsun?! Zahire aldanma! Bana hislerini delil olarak getirme. Bilirim ki hisler kiymetlidir amma delil degillerdir ve senin salahiyetin adina birsey soylemezler. Sen dersin ki,
1. bu yola basimi seve seve feda ederim! Bu hayatin ne manasi var ki O'nun rizasini tahsilden gayri... Elbette binler baslarin feda oldugu bu yola, basim dahi feda olsun... 2. Dunyada hakki anlatacak kimse kalmasa tek basima bu davaya sahip cikarim! 3. Dunya da nedir?! ne mamelek ne sohret... bana yorgan dahi gerekmez. Kaldirimlari dosek, gokyuzunu de yorgan yapar davama devam ederim... 4. Olum gelse hosgeldin der, yuzune gulerim.
Elhak hakikatte olmasi gerekeni ifade edersin amma sen bunlari hissetsen bile nefsinin ne kadar hilekar ve kurnaz oldugunu bilemezsin. Karsiliksiz bir cekte bir servet yazip vermek elbette zor olmasa gerek. Senden trilyonlar istenmiyor ki istense veririm diyerek kendini ve hatta bazen insanlari kandiriyorsun... Sen once senden istenen ufak sadakalari hakkiyla vermeye calis. Once teheccudlerini adam akilli ikame ve idame et. Once sen yuzer rek'atlik gece namazlarina ara vermemeyi ogren. Risale-i Nurlardan gunde 30 sayfa okumayi hele bir adet haline getir. Ayda bir Kur'an hatmini bari cok gorme. Evradlarini hic terketmemeyi basar hele bir. Ondan sonra bu sozlerinin arkasi olma ihtimalini belki dusunebilirsin.
Kahramanlik sozlerdeki kadar yalanci degil, hissiyattaki kadar ucuz degil, amel ve ibadetlerdeki kadar saglam ve kiymetlidir.
aallah razı olsun kardeşim gerçekten çok güzel... şu söz aklıma geldi... hazreti üstad der ki: nefsini islah edemeyen başkasını ıslah edemez... el hak hazreti üstad el hak...
|
|
|
|
|
|
BU FORUMDA FARKLI DÜŞÜNEN BİRİSİNE SAYGI GÖSTERİLMESİNİ İSİTİYORUM.....
|
|
|
Moderatör
|
 |
« Yanıtla #3 : 08 Şubat 2009, 08:02:38 08:02* » |
|
Okuyorum, okuyorum... Nefsimi çok aşan bir muhasebe görüyorum. Eve asacağım da, her gördüğümde nefsime okuyamayacağımdan korkuyorum. 
|
|
|
|
|
|
Yâ Hakk...
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #4 : 08 Şubat 2009, 17:36:48 17:36* » |
|
her gördüğümde nefsime okuyamayacağımdan Allah razı olsun ağabey..
|
|
|
|
|
|
Sebepler halk eder Hâlık, kerem bâbın kapatmaz ya.
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #5 : 08 Şubat 2009, 17:41:46 17:41* » |
|
hisler kiymetlidir amma delil degillerdir ve senin salahiyetin adina birsey soylemezler.
ben ucuz bir kahramanım!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #6 : 08 Eylül 2009, 14:44:42 14:44* » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #7 : 08 Eylül 2009, 14:48:37 14:48* » |
|
|
|
|
|
|
|
'Kişi sevdiği ile beraberdir'
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #8 : 17 Eylül 2009, 22:52:50 22:52* » |
|
Allah bizi ''samimi'' ve ''has'' olan bahtiyar kullardan eylesin. Has bir kul,has bir ümmet,has bir talebe...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #9 : 19 Şubat 2010, 16:21:51 16:21* » |
|
Olacak inşaAllah..Bir kez daha bismillah...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Moderatör
|
 |
« Yanıtla #10 : 24 Nisan 2010, 23:32:57 23:32* » |
|
Insanin icteki hali ile ameli uyusmuyorsa buna selef "ameli munafiklik" demislerdir
mübarek buna ikiyüzlülük riyakarlık desek de gercek manada itikadi sıkıntı var burada.. ameli münafıklık davranışlarında olursa belli olursa da ...diyemem ben. içteki hali de ameli münafıklıgın merkezi..uyusuyor ..
|
|
|
|
|
|
yakında....bekleyin...
|
|
|
Moderatör
|
 |
« Yanıtla #11 : 29 Mayıs 2010, 12:42:32 12:42* » |
|
Allah yardımcımz olsun . Afff
Muhasebenin hakikati yüze vurulan şamarın tesirinden daha titretir insanı. Kendine getirirken kendini kaybetmenin sancılarını, pişmanlığın acısını tırnaklarına kadar hissettirir
Izdırabın şakaklardaki zorlamasıyla iradenin hakkını verebilmek için aczliğin zirvelerinde pişmanlıkla sürünerek yüzleşmenin hakikati ile karşı karşıya bırakır.
Namazın hakikatlerinden olan kendine çekidüzen verme, namazın hakikatinin kaybedilmesi ile silikleşir.
Allah razı olsun mübarek
ve tekrardan Rab yardımcımız olsun
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rabbim, Hakkımda hayırlı olana yüreğimi razı eyle
|
 |
« Yanıtla #12 : 01 Haziran 2010, 09:23:51 09:23* » |
|
Ey nefis! Kendini kahraman mi zannediyorsun? Dinini hassas mi yasadigini dusunuyorsun?! Zahire aldanma! Bana hislerini delil olarak getirme. Bilirim ki hisler kiymetlidir amma delil degillerdir ve senin salahiyetin adina birsey soylemezler.
Mübarek paylaşım çok güzel olmuş Allah c.c. ebeden razı olsun...
Allah bizleri içi dışı bir olanlardan eylesin, dışı müslüman, içi münafık olanlardan korusun, nefis denilen zilletin eline düşürmesin, bir an dahi bizi hiçsiz ve kimsesiz bırakmasın....
Üstad söylüyor ya; ben nefsimi herkesden ziyade nasihata muhtaç görürüm.
|
|
|
|
|
|
" Güzel gören güzel düşünür, güzel düşünen hayatından lezzet alır "
|
|
|
Rabbim, Hakkımda hayırlı olana yüreğimi razı eyle
|
 |
« Yanıtla #13 : 01 Haziran 2010, 09:26:59 09:26* » |
|
Allah bizi ''samimi'' ve ''has'' olan bahtiyar kullardan eylesin. Has bir kul,has bir ümmet,has bir talebe...
AMİN. . . .
|
|
|
|
|
|
" Güzel gören güzel düşünür, güzel düşünen hayatından lezzet alır "
|
|
|
|