Kıyama Kalk Ey Aşk-ı Sücut!
|
 |
« : 09 Şubat 2008, 16:02:41 16:02* » |
|
İslami manadaki yemin, genellikle Allah adına yapılır. Bu da “Vallahi, Billahi” gibi ifadelerin söylenmesiyle olur. Fakat bu arada başta Kur’an-ı Kerim ve Kabe olmak üzere mukaddesler üzerine yapılan yeminler de yemin mefhumuna girer ve bunlar üzerine yapılan yeminler geçerlidir.
Yeminler çok kere örf ve adete göre şekillenir ve ona göre yemin edilir. Bilhassa ülkemizde bölgeden bölgeye değişen pek çok yemin çeşitleri vardır. Kur’an-ı Kerim üzerine yapılan yeminler de adet haline gelmiş olan yeminlerden birisidir. Mesela, “Kur’an üzerine yemin ederim ki, Kur’an hakkı için şu işi mutlaka yapacağım veya yapmayacağım” şeklinde yemin etmek gibi... Hatta bu yemin halk arasında diğer yeminlerden daha büyük ve mes’uliyeti daha ağır bir yemin çeşidi olarak bilinir. Bir mesele üzerinde anlaşamayan, mutabakata varamayan taraflar birbirlerini Kur’an’a el basmaya davet eder. Zaten çok ciddi bir mesele olmadıkça ve insan haklılığından tam emin olmadıkça böyle bir yemine teşebbüs ve cesaret de edemez.
Meselenin fıkhi yönüne gelince; Kur’an’la yemin etmek caizdir ve bu yemin sayılır. Çünkü, Allah’ın ezeli bir kelamı olan Kur’an’la yemin etmek Allah’ın İzzet ve Celaline yemin etmek gibidir.
İbni Kudame el-Muğni isimli eserinde “Kur’an ile, ondan bir ayetle ve kelamullah ile yemin etmek yemin olur. İbni Mes’ud, Katade, İmam malik ve Şafii ve bütün ehl-i ilim aynı şeyi söylemişlerdir.” (el-muğni, 9:407(7981. Mesele)
Yukarıda da ifadeye çalıştığımız gibi, Kur’an üzerine yemin denilince, insanlar “Mushaf‘” üzerine el basarak yapılan yemin olarak bilirler. Bu da bir çeşit Allah’ın Kelam sıfatı üzerine yemin etmektir ki, o da yemindir.
Sahih-i Buhari’yi 32 ciltlik eseriyle şerh eden İmam Bedrüddin Ayni şunları söyler: “Bana göre, bir kimse Mushaf ile yemin ederse veya üstüne elini koyarsa veya ‘Bunun hakkı için’ derse, o yemin sayılır. Bilhassa yalan yere yapılan yeminlerin çoğaldığı ve halkın Mushafla yemin etmeye çok rağbet ettikleri bu devirde...” Bu vesileyle İmam Ayni’nin 1440 senesinde rahmet-i Rahman’a kavuştuğuna da belirtelim.
Son devir alimlerinden Allame Kemal de bu hususta şöyle der: “Şüphesiz, Kur‘an-ı Kerimle yemin etmek şimdi adet haline gelmiştir. Öyle ise onunla yemin etmek yemin sayılır. Çünkü yeminler örf ve adete göredir.” Bütün bu izahlar açıkça göstermektedir ki, Kur‘an üzerine el basılarak edilen yemin bağlayıcılığı olan ve bozulunca keffareti gereken yemin sınıfına girer.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kendi dunyasinda
|
 |
« Yanıtla #1 : 09 Şubat 2008, 16:12:12 16:12* » |
|
birde cocugunun uzerine,yada ana-babasinin uzerine yemin ediyorlar.bunlar hakkinda bilgi verebilirmisin?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #2 : 09 Şubat 2008, 16:25:33 16:25* » |
|
Yemin, yalnız Allahü teâlânın isimlerini söylemekle olur. Vallahi, billahi, tallahi gibi. Kur’an, Peygamber, Kâbe için demekle yemin olmaz. Fakat âdet olduğu için Mushaf hakkı için demek veya elini Mushafa koyarak bunun hakkı için demek yemin olur. (Kur’an çarpsın) demek, Allah şahidim olsun demek yemin olur.
Kalben vallahi dense, yemin sahih olmaz. Dil ile söylemek gerekir. Küfre sebep olan şeyleri, yemin niyeti ile söylerse, kâfir olmaz, yemin etmiş olur. (Eğer şunu yaparsam kâfir olayım) gibi küfre sebep olan bir şeyi yemin kastı ile söylemek de yemin olur. Yemin kastı ile söylemedi ise kendisi kâfir olur. Onun için kâfir olayım sözünü hiç söylememeli!
(Babamın başı için, çocuğumun, annemin ölüsünü öpeyim...) diye yemin etmek haramdır. Tevbe etmek gerekir. Allah’tan gayrısı için yemin edilmez. Bu yemin olmadığı için, bozulursa yemin kefareti gerekmez. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Babam hakkı için diyerek yemin etmeyiniz! Yemin, Allahü teâlânın ismi ile olur.) [Müslim]
Haram işlemek veya ibadet yapmamak için yemin eden, yeminini bozar, sonra yemin kefareti verir. Mesela, (Şu işim olursa vallahi şarap içeceğim) diyen kimse, şarap içmez, yemin ettiği için yemin kefareti verir.
Helal malını haram ederek yemin etmekle o mal haram olmaz. Mesela, (Şu elbiseyi giyersem haram olsun) diyen kimse, sözünde durmayıp giyse, elbisesi haram olmaz. Fakat, o elbiseyi giyince, kefaret vermesi gerekir.
Yalan yere yemin büyük günahtır. Doğru olarak çok yemin etmek de uygun değildir. Allahü teâlânın ismine ve yemine kıymet vermemek olur. Şarkılarda, türkülerde, eğlencelerde yemin etmek de böyle günah olur
|
|
|
|
|
|
|
|
|
İnsanlardan bir ferd ol.Hz. Ali
|
 |
« Yanıtla #3 : 10 Şubat 2008, 08:25:11 08:25* » |
|
Güzel bir paylaşım da En çok hazırlayan kim merak ettim
|
|
|
|
|
|
Kötülükleri iyilikle sav;görgüsüzce muamelelere aldırış etme.Herkes davranışlarıyla karakterini aksettirir.Sen müsamaha yolunu seç ve törebilmezlere karşı alicenab ol. abka=ABdulKAdir
|
|
|
kendi dunyasinda
|
 |
« Yanıtla #4 : 10 Şubat 2008, 15:50:13 15:50* » |
|
ALLAH razi olsun kardesim. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ÖNCE İMAN...
|
 |
« Yanıtla #5 : 10 Şubat 2008, 19:11:05 19:11* » |
|
ALLAH(C.C) razı olsun kardeşim...
|
|
|
|
|
|
Biz buralı değiliz; buraya razı değiliz. babamızın doğduğu yer cennettir. "cennetli" olanlar "cennetli/k" olmak için çalışmalı değil mi? Senai DEMİRCİ
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #6 : 10 Şubat 2008, 19:12:21 19:12* » |
|
ecmain kardeş
|
|
|
|
|
|
|
|
|
İnsanlardan bir ferd ol.Hz. Ali
|
 |
« Yanıtla #7 : 11 Şubat 2008, 05:48:42 05:48* » |
|
ecmain kardeş
Hazırlayanı bir lutfetseniz.
|
|
|
|
|
|
Kötülükleri iyilikle sav;görgüsüzce muamelelere aldırış etme.Herkes davranışlarıyla karakterini aksettirir.Sen müsamaha yolunu seç ve törebilmezlere karşı alicenab ol. abka=ABdulKAdir
|
|
|
Yönetim
|
 |
« Yanıtla #8 : 11 Şubat 2008, 12:38:04 12:38* » |
|
konu kuran üzerine yemin etmekle alakalı.
fakat burada yemin nedir onuda irdelemek gerekli. lugatta YEMİN : Sözü Allah'ı (C.C.) zikrederek kuvvetlendirmek. Kasem. * El tutuşarak, Allah'a bağlılıklarını bildirerek, Allah'a ve birbirlerine söz vererek ahitleşmek. * Mübarek. * Sağ taraf, sağ el. yemin; açılım olarak böyle sunulmuşken mana ciheti ile şahitliktir. yani ''ben size şunu şunu söylüyorum/vaad ediyorum sözümün/vadimin doğruluğuna ise ALLAH cc ı şahit gösteriyorum ALLAH cc benim doğruluğuma ahdimi vaadimi yerine getireceğime şahittir'' gibi mana ile kendisine olan güvensizliği ALLAH cc a olan güven ve onun adına olan itimat ile garantiye alıyor.
kişi sözünde veya vadinde durmadığı, sözünü yerine getirmediği zaman ise ALLAH cc yalancı şahit yapmış oluyor.
kuran ı şahit yaparak kuran adına/hakkına ve kudsiyetine, eminliğine atıf ile şahit yapmada böyledir.
selam ve dua ile
|
|
|
|
|
|
Hiç kimsenin, bizzat, tamamen anlamadan önce, bir doktrin veya bir felsefe üzerinde fikir yürütme hakkı yoktur. imam gazali..
|
|
|
...240709
|
 |
« Yanıtla #9 : 11 Şubat 2008, 13:14:25 13:14* » |
|
"Eğer şu şu işlerim olursa kurban keseceğim (adak adama), birisine şu kadar para vereceğim, bir fakirin beş gün karnını doyuracağım." ... gibi sözler de yemin midir?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #10 : 11 Şubat 2008, 22:05:00 22:05* » |
|
Allah rizasi için yapilan adaklar Allah katinda geçerlidir. Yalniz Allah'in rizasi gözetilirse böyle bir ibâdetten sevap elde edilir. Sirf Allah rizasi için oruç tutmak, sadaka vermek, Kur'an okumak namaz kilmak gibi. Ancak sirf dünyevî bir maksat ugruna yapilan adaklar geçerli degildir. "Falan bir isim olursa su kadar oruç tutacagim", veya su kadar sadaka verecegim demek gibi. Buna benzer dünyaya yönelik isteklerin olmasi halinde yapilan adaklarda sirf dünyevî bir arzu tasidigindan ibâdetlerde aranan ihlâs* ve Allah rizasi özelligi kaybolmus oluyor. Aslinda böyle bir adak Allah'in takdirini degistirmez. Mukadder ne ise o olur. Fakat her ne olursa olsun "falan isim olsun, söyle böyle oruç tutacagim, sadaka verecegim..." gibi adaklari yaptiktan sonra mutlaka yerine getirmek vâcip olur.BAHSETTİGİNİZ KONU ADAKTIR YEMİN DEGİL..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Moderatör
|
 |
« Yanıtla #11 : 14 Şubat 2008, 15:06:11 15:06* » |
|
mechul olan bazi seyler de adaklar ve yeminler gecerli olmaz----
anektod genic aciklama---arastirmak
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #12 : 09 Mart 2008, 22:57:27 22:57* » |
|
mechul olan bazi seyler de adaklar ve yeminler gecerli olmaz----
anektod genic aciklama---arastirmak

|
|
|
|
|
|
|
|
|
Moderatör
|
 |
« Yanıtla #13 : 31 Ekim 2009, 15:28:55 15:28* » |
|
ben sunu ifade ettiim
yıllarca mahkemelre gittim geldim cezaevlerinde bulundum gezdim...
mesela en basit işlerde
kurana el basayım deriz bu bir ifadedir
yoksa bir müslüman kurana dokunması tarzında bu anlasılacaksa o saygıdan edepten öpülür ve başımızın üstünde deriz onu sahit gösteririrz
alısveriş helaldir
rızık da haramdır ve helaldir
haram olan seylerin cogu rızıktır
ancak kendi ellerimizle haram işleriz helalleri haram haramları helal yaparız ...
sahitlik dediniz bir canın dünyada cezaevine kalmasına neden olan yalan şahitlikle cezalandırmıs oluruz
adak dediniz verilen sözlerde kuran üstüne el basayım bu olacaktır göreceksiniz kurban kesecegim veya anam ölsün estegfirullah hacca gidecegim kabeye el sürecegim kurana el basacagım .....
vallahi billahi kurana el basayım görmedim ama alıskanlıklarımızdan dolayı böyle bir ifade kullanırız
alısverişlerde özellikle halk pazarında yalan revactadır
vallah billah malım yenidir ami kurana el basayım yalanım yok....
neden bu kadar zorlarlar ki kendilerini
Allah cc sahit degil mi halimize...
biz o ifadeyi kullanmasak kuran üstüne yemin etmesek Allah korkusunu yasamayacakmıyız
zaten belli edenler de dil ile.....gırtlaktan öte kalbe inmeden mideye iniyor ...yutkuna yutkuna
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Yanıtla #14 : 31 Ekim 2009, 15:40:36 15:40* » |
|
Doğru yere de yemin etse, yemin eden tüccardan mal alınmaz diye biliyorum. Doğru mudur abi?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|