Sayfa: [1] 2   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: NURCULUK NEDİR?  (Okunma Sayısı 232 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Yönetim
*
Çevrimdışı Çevrimdışı
Ümidini Yitirme!
Site
« : 03 Eylül 2008, 16:08:56 16:08* »

Bediüzzaman Hazretleri, Risale-i Nur eserleriyle başladığı imanı kurtarmak ve tahkikî yapmak yani imanda tecdid faaliyeti, Nurculuk cereyanı na­mıyla işti­har etmiştir.

Siyasî ve dünyevî cemiyetçilikten uzak ve aynı eser­leri oku­maktan doğan manevî alâkadarlık ile gö­nüllerde kurulan Nur ir­fan müessesesi olan Nurculuk cereyanı mensublarına, yani Risale-i Nur eserlerini okuyanlara “Risale-i Nur Talebesi”, kısaltılmış şekli ile “Nur Talebesi” veya “Nurcu” denilmektedir

Ey iman edenler! Eğer Allah'tan korkarsanız O, size iyi ile kötüyü ayırdedecek bir anlayış verir, suçlarınızı örter ve sizi bağışlar. Çünkü Allah büyük lütuf sahibidir.

Enfâl-29
Yönetim
*
Çevrimdışı Çevrimdışı
Ümidini Yitirme!
Site
« Yanıtla #1 : 03 Eylül 2008, 16:15:27 16:15* »

Diğer bir tarif ile Nurculuk:

Zamanımızda çok umumî ve tahribkâr hale gelen maddeci ve inkârcı cereyanların ifsadatının neticesi dinî düşünce ve yaşayışın tehdid altına girmesiyle bu­na­lan in­sanlığa İslâmın hidayet yolunu göstermek ve as­rın ihtiya­cına tam cevab vermek üzere bir Kur’an tef­siri olan Risale-i Nur Külliyatını okumak, an­lamak ve ihtiyaç du­yanlara bildirmekle dine getiril­mek istenen şübheleri izale etmek, tak­lidî imandan tahkikî imana yükselmek, böylece şu­urlu olarak İslâmiyeti aslına ve ruhuna uygun yaşa­mak cehdidir.

Hem cemiyet, teşkilat gibi unsurlardan mücer­red, din ve hakaik-ı imaniyeyi muhafaza nokta­sında tecdid vazifesi ve hizmetidir.

Ey iman edenler! Eğer Allah'tan korkarsanız O, size iyi ile kötüyü ayırdedecek bir anlayış verir, suçlarınızı örter ve sizi bağışlar. Çünkü Allah büyük lütuf sahibidir.

Enfâl-29
Yönetim
*
Çevrimdışı Çevrimdışı
Ümidini Yitirme!
Site
« Yanıtla #2 : 03 Eylül 2008, 16:16:34 16:16* »

Bu manevî cihad ve hizmet hareketi, rıza-yı İlahî da­iresinde ve yalnız Kur’an ve iman hakikatlarına isti­nad ederek, maddiyyun­luk ve âhirzaman fitnesinden zarar gören insanlık âlemine İslâmın hidayet ışığını ulaştırmak­tır

Enfâl-29
Yönetim
*
Çevrimdışı Çevrimdışı
Ümidini Yitirme!
Site
« Yanıtla #3 : 03 Eylül 2008, 22:37:54 22:37* »

Billurose işte anlatıyorum..geç kenara usulca dinle..(:

Nitekim bu hareket âlem-i İslâma, hattâ dünyanın her tara­fına kadar genişlemiş ve hüsn-ü kabule mazhar olmuştur.

Risale-i Nur ve Nurculuk isimlerinin veri­lişindeki hikmetlerin birisi şudur:

Karanlığın varlıkları örtüp göstermediğine karşı, maddî nur karanlığı yok ederek varlıkların görünüp bi­linmesine sebeb olduğu gibi küfür ve inkâr manevî ka­ran­lıkları da iman ve Kur’an haki­katlarını ins ve cin­nin naza­rında örter, göstermez

Enfâl-29
Yönetim
*
Çevrimdışı Çevrimdışı
Ümidini Yitirme!
Site
« Yanıtla #4 : 03 Eylül 2008, 22:39:36 22:39* »

Kur’an ve imanın manevî nuru ise, o manevî kü­für karanlık­larını yok edip Kur’an ve iman hakikatla­rını gös­terir.

İşte Risale-i Nur, Kur’anın ve ima­nın manevî nu­runu açıklayıp küf­rün manevî karanlıklarını yokettiği cihetiyle, Risale-i Nur eserlerine dayanan Nurculuk ce­reyanına bu isim uygun düşmüştür.

Enfâl-29
Yönetim
*
Çevrimdışı Çevrimdışı
Ümidini Yitirme!
Site
« Yanıtla #5 : 03 Eylül 2008, 22:41:47 22:41* »

Diyanet İşleri Başkanlığının 2.7.1963 tarih, 18746 sa­yılı yazı­sına ekli, Müşavere ve Dinî Eserleri İnceleme Kurulu’nun 29.6.1963 tarih, 326 sayılı kararında:

Nurculuk: Bir tarikat veya bir mezhep ol­mayıp, Said-i Nursî adındaki zatın, son zaman­larda yayılma is­tidadı gösteren dinsizlik cere­yanına karşı, Kur’an-ı Kerim âyetlerini ele ala­rak, Risale-i Nur namıyla yaz­dığı eserlere izafe edilen bir cereyandır. Adı geçen eser­ler, imanı fikir­lerle birleştirmeye çalışmaktadır.” şeklinde beyan edil­miştir.

Hakaik-ı imaniye ve Kur’aniyeye hizmet cereyanı olan Nurculuğun, hassasiyetle üzerinde durduğu hiz­met düsturları vardır.

Ancak bu düsturları daha isabetli an­la­yabilmek için Risale-i Nur’da yer yer temas edilen dar ve geniş daireyi nazara almak gerekiyor.

Enfâl-29
Yönetim
*
Çevrimdışı Çevrimdışı
Ümidini Yitirme!
Site
« Yanıtla #6 : 03 Eylül 2008, 22:42:59 22:42* »

Zira Risale-i Nur Külliyatında bazı ifade ve be­yan­lara, ma­kamına göre bakılmazsa hakikat ilti­basa uğ­rar, yanlış te’villere sebe­biyet verilir.

Enfâl-29
Yönetim
*
Çevrimdışı Çevrimdışı
Ümidini Yitirme!
Site
« Yanıtla #7 : 03 Eylül 2008, 22:46:23 22:46* »

Meselâ: Risale-i Nur’dan Mektubat adlı eserde Yirmidokuzuncu Mektub’un Yedinci Kısmının Beşinci İşaretinde: Âl-i Beyt’ten olan Büyük Mehdi’nin hâ­kimi­yeti ve Beşinci Şua’ın Ondokuzuncu Mes’elesinin sonunda:

Büyük Mehdi’ye bağlı olan Âl-i Beyt’in, şeriat-ı Muhammediyeyi ihya ve icra edecekleri yani siyasî hâ­kimiyet sahibi ola­cakları kayde­dilir.

Bu beyanlara karşı Ondokuzuncu Mektub’un “Beşinci Nükteli İşaret”inde, saltanat ve si­yaset-i İslâmiyet hâkimiyetinin Âl-i Beyt’e ya­ramadığı ve asıl vazife-i diniyelerini unutturduğu yani si­yasî hâkimiyete girmemeleri gerektiği beyan ediliyor.

Enfâl-29
Yönetim
*
Çevrimdışı Çevrimdışı
Ümidini Yitirme!
Site
« Yanıtla #8 : 03 Eylül 2008, 22:48:24 22:48* »

Bu iki beyan arasında zâhirî bir münafat görünü­yor.

Fakat hakikatta ve makamlarına göre bakılınca münafat yoktur. Çünki bu son beyan hakikatta en ehem­miyetli ve en büyük olan hizmet-i imaniye ve hi­dayet yo­lunun mü­messili olan müceddidlere ve mür­şidlere, bil­hassa Mehdi’nin haslar cemaatına ba­kar ki, buna “dar daire” tabir edilir

devam edecek...

Enfâl-29
Yönetim
*
Çevrimdışı Çevrimdışı
Ümidini Yitirme!
Site
« Yanıtla #9 : 06 Eylül 2008, 19:22:35 19:22* »

Diğer ifade ise, geniş ve hâkimiyet dairesine nazar eder. Bu geniş dairenin hâkimiyet ve icraatı dahi, dar dairenin yani imanî sa­hadaki tecdidiyetten alınan ikaz, irşad ve düs­turlara da­yanacağı ve onun proğramını tatbik edeceği cihetle de bu maddî hâkimiyet dahi asıl Mehdi’nin hâkimiyeti manasında olur.

Çünki bir hükmü icra eden, memur hükmü vaz’ eden ise âmir du­rumundadır

Enfâl-29
Yönetim
*
Çevrimdışı Çevrimdışı
Ümidini Yitirme!
Site
« Yanıtla #10 : 06 Eylül 2008, 19:23:47 19:23* »

Bediüzzaman, Kur’anın i’caz-ı manevîsinden te­reş­şuh eden Risale-i Nur’u, mükemmel ve daimî bir merci ve müced­did göstermiştir.

Esasen ittihad-ı İslâm kuvvetine dayanan, hattâ ha­kiki İsevilerle de ittifak edecek olan Mehdiyet cere­yanı, “iman”, “hayat” ve “şeriat” tabir edilen ve her üçünün de istinad ettiği heyeti bulunan üç vazifeyi hâmildir.

Enfâl-29
Yönetim
*
Çevrimdışı Çevrimdışı
Ümidini Yitirme!
Site
« Yanıtla #11 : 06 Eylül 2008, 19:25:00 19:25* »

Fakat birinci vazife en ehem­miyetlisi ve keyfiyet şartları içinde hakaik-i Kur’aniyenin muhafızı ve irşad âleminde nezza­re­dir ve Mehdiyetin asliyetine istinad eder.

İkinci ve üçüncü vazifeler ise geniş daire olup, icraat ve hâkimi­yeti haizdir.

Enfâl-29
Yönetim
*
Çevrimdışı Çevrimdışı
Ümidini Yitirme!
Site
« Yanıtla #12 : 06 Eylül 2008, 19:29:13 19:29* »

Risale-i Nur her daireye dersini ve düsturlarını vermiştir.

Meselâ, Hutbe-i Şamiye Risalesi ve bir kı­sım içti­maî hayatla alâkalı mektupların bi­rinci derecede muha­tab­ları, geniş dairenin si­yaset ehlidir. Yirmibirinci Lem’a olan İhlas Risalesi’nin ise birinci derecede muhatabları Risale-i Nur’un haslar dairesidir. Haslar dairesinde hizmet düs­turlarına a’za­miyet derecesinde riayet edilmesi isteni­yor.

Bediüzzaman eserlerinin çok yerlerinde dar ve ge­niş daireden bahseder demiştik. Meselâ, Risale-i Nur’un mü­teferrik yerlerinde izah edilen üç vazife ki, “iman - hayat - şeriat” diye tarif edilip, birincisi olan iman hizmetinde bil­fiil hizmet edenlerin hizmet sa­ha­sına “dar daire” veya “haslar dairesi” tabir edilir ve bu daire ehlinin, iman hiz­metinin dışındaki meşgale­lerden azade kalma­ları istenir.

Enfâl-29
*
Çevrimdışı Çevrimdışı
Keçelilerin ANNESİ..
Site
« Yanıtla #13 : 16 Ekim 2008, 21:37:35 21:37* »

Bu başlığa devam edecek misin Nurdaşım?

İttihad.com. da okudum azıcık da, senin sıbgalamanla daha bir seçkin olmuş..

Ellerin dert görmesin..

Yönetim
*
Çevrimdışı Çevrimdışı
Ümidini Yitirme!
Site
« Yanıtla #14 : 19 Ekim 2008, 23:35:31 23:35* »

Haslar dairesi hakkında Risale-i Nur eserlerinden birkaç ör­nek verelim:

«Risale-i Nur’un şahs-ı manevîsi ve o şahs-ı ma­ne­v­îyi temsil eden has şakirdlerinin şahs-ı ma­nev­îsi “ferid” makamına mazhar oldukları..» (Kastamonu Lâhikası sh: 196)

Hem «Risale-i Nur, bir daire değil, mütedâhil daire­ler gibi tabakatı var. Erkânlar ve sahibler ve haslar ve naşirler ve talebeler ve taraftarlar gibi tabakat­ları var.» (Kastamonu Lâhikası sh: 248)

Hem «Her mes’elemizde emir, Risale-i Nur’un şahs-ı manevîsini temsil eden has şakirdlerin ve sizlerindir.» (Emirdağ Lâhikası-lsh: 223)

Enfâl-29
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer: