Yönetim
Ümidini Yitirme!
|
 |
« : 03 Eylül 2008, 16:08:56 16:08* » |
|
Bediüzzaman Hazretleri, Risale-i Nur eserleriyle başladığı imanı kurtarmak ve tahkikî yapmak yani imanda tecdid faaliyeti, Nurculuk cereyanı namıyla iştihar etmiştir.
Siyasî ve dünyevî cemiyetçilikten uzak ve aynı eserleri okumaktan doğan manevî alâkadarlık ile gönüllerde kurulan Nur irfan müessesesi olan Nurculuk cereyanı mensublarına, yani Risale-i Nur eserlerini okuyanlara “Risale-i Nur Talebesi”, kısaltılmış şekli ile “Nur Talebesi” veya “Nurcu” denilmektedir
|
|
|
|
|
|
Ey iman edenler! Eğer Allah'tan korkarsanız O, size iyi ile kötüyü ayırdedecek bir anlayış verir, suçlarınızı örter ve sizi bağışlar. Çünkü Allah büyük lütuf sahibidir.
Enfâl-29
|
|
|
Yönetim
Ümidini Yitirme!
|
 |
« Yanıtla #1 : 03 Eylül 2008, 16:15:27 16:15* » |
|
Diğer bir tarif ile Nurculuk:
Zamanımızda çok umumî ve tahribkâr hale gelen maddeci ve inkârcı cereyanların ifsadatının neticesi dinî düşünce ve yaşayışın tehdid altına girmesiyle bunalan insanlığa İslâmın hidayet yolunu göstermek ve asrın ihtiyacına tam cevab vermek üzere bir Kur’an tefsiri olan Risale-i Nur Külliyatını okumak, anlamak ve ihtiyaç duyanlara bildirmekle dine getirilmek istenen şübheleri izale etmek, taklidî imandan tahkikî imana yükselmek, böylece şuurlu olarak İslâmiyeti aslına ve ruhuna uygun yaşamak cehdidir.
Hem cemiyet, teşkilat gibi unsurlardan mücerred, din ve hakaik-ı imaniyeyi muhafaza noktasında tecdid vazifesi ve hizmetidir.
|
|
|
|
|
|
Ey iman edenler! Eğer Allah'tan korkarsanız O, size iyi ile kötüyü ayırdedecek bir anlayış verir, suçlarınızı örter ve sizi bağışlar. Çünkü Allah büyük lütuf sahibidir.
Enfâl-29
|
|
|
Yönetim
Ümidini Yitirme!
|
 |
« Yanıtla #2 : 03 Eylül 2008, 16:16:34 16:16* » |
|
Bu manevî cihad ve hizmet hareketi, rıza-yı İlahî dairesinde ve yalnız Kur’an ve iman hakikatlarına istinad ederek, maddiyyunluk ve âhirzaman fitnesinden zarar gören insanlık âlemine İslâmın hidayet ışığını ulaştırmaktır
|
|
|
|
|
|
Enfâl-29
|
|
|
Yönetim
Ümidini Yitirme!
|
 |
« Yanıtla #3 : 03 Eylül 2008, 22:37:54 22:37* » |
|
Billurose işte anlatıyorum..geç kenara usulca dinle..(:
Nitekim bu hareket âlem-i İslâma, hattâ dünyanın her tarafına kadar genişlemiş ve hüsn-ü kabule mazhar olmuştur.
Risale-i Nur ve Nurculuk isimlerinin verilişindeki hikmetlerin birisi şudur:
Karanlığın varlıkları örtüp göstermediğine karşı, maddî nur karanlığı yok ederek varlıkların görünüp bilinmesine sebeb olduğu gibi küfür ve inkâr manevî karanlıkları da iman ve Kur’an hakikatlarını ins ve cinnin nazarında örter, göstermez
|
|
|
|
|
|
Enfâl-29
|
|
|
Yönetim
Ümidini Yitirme!
|
 |
« Yanıtla #4 : 03 Eylül 2008, 22:39:36 22:39* » |
|
Kur’an ve imanın manevî nuru ise, o manevî küfür karanlıklarını yok edip Kur’an ve iman hakikatlarını gösterir.
İşte Risale-i Nur, Kur’anın ve imanın manevî nurunu açıklayıp küfrün manevî karanlıklarını yokettiği cihetiyle, Risale-i Nur eserlerine dayanan Nurculuk cereyanına bu isim uygun düşmüştür.
|
|
|
|
|
|
Enfâl-29
|
|
|
Yönetim
Ümidini Yitirme!
|
 |
« Yanıtla #5 : 03 Eylül 2008, 22:41:47 22:41* » |
|
Diyanet İşleri Başkanlığının 2.7.1963 tarih, 18746 sayılı yazısına ekli, Müşavere ve Dinî Eserleri İnceleme Kurulu’nun 29.6.1963 tarih, 326 sayılı kararında:
“Nurculuk: Bir tarikat veya bir mezhep olmayıp, Said-i Nursî adındaki zatın, son zamanlarda yayılma istidadı gösteren dinsizlik cereyanına karşı, Kur’an-ı Kerim âyetlerini ele alarak, Risale-i Nur namıyla yazdığı eserlere izafe edilen bir cereyandır. Adı geçen eserler, imanı fikirlerle birleştirmeye çalışmaktadır.” şeklinde beyan edilmiştir.
Hakaik-ı imaniye ve Kur’aniyeye hizmet cereyanı olan Nurculuğun, hassasiyetle üzerinde durduğu hizmet düsturları vardır.
Ancak bu düsturları daha isabetli anlayabilmek için Risale-i Nur’da yer yer temas edilen dar ve geniş daireyi nazara almak gerekiyor.
|
|
|
|
|
|
Enfâl-29
|
|
|
Yönetim
Ümidini Yitirme!
|
 |
« Yanıtla #6 : 03 Eylül 2008, 22:42:59 22:42* » |
|
Zira Risale-i Nur Külliyatında bazı ifade ve beyanlara, makamına göre bakılmazsa hakikat iltibasa uğrar, yanlış te’villere sebebiyet verilir.
|
|
|
|
|
|
Enfâl-29
|
|
|
Yönetim
Ümidini Yitirme!
|
 |
« Yanıtla #7 : 03 Eylül 2008, 22:46:23 22:46* » |
|
Meselâ: Risale-i Nur’dan Mektubat adlı eserde Yirmidokuzuncu Mektub’un Yedinci Kısmının Beşinci İşaretinde: Âl-i Beyt’ten olan Büyük Mehdi’nin hâkimiyeti ve Beşinci Şua’ın Ondokuzuncu Mes’elesinin sonunda:
Büyük Mehdi’ye bağlı olan Âl-i Beyt’in, şeriat-ı Muhammediyeyi ihya ve icra edecekleri yani siyasî hâkimiyet sahibi olacakları kaydedilir.
Bu beyanlara karşı Ondokuzuncu Mektub’un “Beşinci Nükteli İşaret”inde, saltanat ve siyaset-i İslâmiyet hâkimiyetinin Âl-i Beyt’e yaramadığı ve asıl vazife-i diniyelerini unutturduğu yani siyasî hâkimiyete girmemeleri gerektiği beyan ediliyor.
|
|
|
|
|
|
Enfâl-29
|
|
|
Yönetim
Ümidini Yitirme!
|
 |
« Yanıtla #8 : 03 Eylül 2008, 22:48:24 22:48* » |
|
Bu iki beyan arasında zâhirî bir münafat görünüyor.
Fakat hakikatta ve makamlarına göre bakılınca münafat yoktur. Çünki bu son beyan hakikatta en ehemmiyetli ve en büyük olan hizmet-i imaniye ve hidayet yolunun mümessili olan müceddidlere ve mürşidlere, bilhassa Mehdi’nin haslar cemaatına bakar ki, buna “dar daire” tabir edilir
devam edecek...
|
|
|
|
|
|
Enfâl-29
|
|
|
Yönetim
Ümidini Yitirme!
|
 |
« Yanıtla #9 : 06 Eylül 2008, 19:22:35 19:22* » |
|
Diğer ifade ise, geniş ve hâkimiyet dairesine nazar eder. Bu geniş dairenin hâkimiyet ve icraatı dahi, dar dairenin yani imanî sahadaki tecdidiyetten alınan ikaz, irşad ve düsturlara dayanacağı ve onun proğramını tatbik edeceği cihetle de bu maddî hâkimiyet dahi asıl Mehdi’nin hâkimiyeti manasında olur.
Çünki bir hükmü icra eden, memur hükmü vaz’ eden ise âmir durumundadır
|
|
|
|
|
|
Enfâl-29
|
|
|
Yönetim
Ümidini Yitirme!
|
 |
« Yanıtla #10 : 06 Eylül 2008, 19:23:47 19:23* » |
|
Bediüzzaman, Kur’anın i’caz-ı manevîsinden tereşşuh eden Risale-i Nur’u, mükemmel ve daimî bir merci ve müceddid göstermiştir.
Esasen ittihad-ı İslâm kuvvetine dayanan, hattâ hakiki İsevilerle de ittifak edecek olan Mehdiyet cereyanı, “iman”, “hayat” ve “şeriat” tabir edilen ve her üçünün de istinad ettiği heyeti bulunan üç vazifeyi hâmildir.
|
|
|
|
|
|
Enfâl-29
|
|
|
Yönetim
Ümidini Yitirme!
|
 |
« Yanıtla #11 : 06 Eylül 2008, 19:25:00 19:25* » |
|
Fakat birinci vazife en ehemmiyetlisi ve keyfiyet şartları içinde hakaik-i Kur’aniyenin muhafızı ve irşad âleminde nezzaredir ve Mehdiyetin asliyetine istinad eder.
İkinci ve üçüncü vazifeler ise geniş daire olup, icraat ve hâkimiyeti haizdir.
|
|
|
|
|
|
Enfâl-29
|
|
|
Yönetim
Ümidini Yitirme!
|
 |
« Yanıtla #12 : 06 Eylül 2008, 19:29:13 19:29* » |
|
Risale-i Nur her daireye dersini ve düsturlarını vermiştir.
Meselâ, Hutbe-i Şamiye Risalesi ve bir kısım içtimaî hayatla alâkalı mektupların birinci derecede muhatabları, geniş dairenin siyaset ehlidir. Yirmibirinci Lem’a olan İhlas Risalesi’nin ise birinci derecede muhatabları Risale-i Nur’un haslar dairesidir. Haslar dairesinde hizmet düsturlarına a’zamiyet derecesinde riayet edilmesi isteniyor.
Bediüzzaman eserlerinin çok yerlerinde dar ve geniş daireden bahseder demiştik. Meselâ, Risale-i Nur’un müteferrik yerlerinde izah edilen üç vazife ki, “iman - hayat - şeriat” diye tarif edilip, birincisi olan iman hizmetinde bilfiil hizmet edenlerin hizmet sahasına “dar daire” veya “haslar dairesi” tabir edilir ve bu daire ehlinin, iman hizmetinin dışındaki meşgalelerden azade kalmaları istenir.
|
|
|
|
|
|
Enfâl-29
|
|
|
Keçelilerin ANNESİ..
|
 |
« Yanıtla #13 : 16 Ekim 2008, 21:37:35 21:37* » |
|
Bu başlığa devam edecek misin Nurdaşım?
İttihad.com. da okudum azıcık da, senin sıbgalamanla daha bir seçkin olmuş..
Ellerin dert görmesin..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yönetim
Ümidini Yitirme!
|
 |
« Yanıtla #14 : 19 Ekim 2008, 23:35:31 23:35* » |
|
Haslar dairesi hakkında Risale-i Nur eserlerinden birkaç örnek verelim:
«Risale-i Nur’un şahs-ı manevîsi ve o şahs-ı manevîyi temsil eden has şakirdlerinin şahs-ı manevîsi “ferid” makamına mazhar oldukları..» (Kastamonu Lâhikası sh: 196)
Hem «Risale-i Nur, bir daire değil, mütedâhil daireler gibi tabakatı var. Erkânlar ve sahibler ve haslar ve naşirler ve talebeler ve taraftarlar gibi tabakatları var.» (Kastamonu Lâhikası sh: 248)
Hem «Her mes’elemizde emir, Risale-i Nur’un şahs-ı manevîsini temsil eden has şakirdlerin ve sizlerindir.» (Emirdağ Lâhikası-lsh: 223)
|
|
|
|
|
|
Enfâl-29
|
|
|
|