Yönetim
Mesaj Sayýsý: 2915
Çevrimdýþý
Uzaklarda...! Kayıp şehrim!
|
 |
« : 09 Þubat 2010, 00:36:55 00:36* » |
|
Sünnetin ve Peygamber sevgisinin ‘dînî’ açýdan baðlayýcý yönü ne olabilir?
Asýl veli odur ki her hali ile Peygamber Efendimiz’in sünnetine sarýlýr. (Ahmed-er Rifai, Nasihatlar, sf.79)
Allah bir aðaçtan tecelli ettiðine göre kâmil insandan tecelli etmiþ olmasý neden çok görülsün? Cenâb-ý Hakk neden melekleri Âdem’e secde ettirdi? Âdem Allah mý idi? Hâþâ! Fakat topraktan yaratýlmýþ Âdem’e melekler secde ettiler. Çünkü Allah ondan tecelli etmiþ idi.
Melekler, birinci secdeyi Hakk’ýn emrine itaaten ettiler. Lakin baþlarýný kaldýrýp secde ettikleri Âdem’de Allah’In tecellisini görünce tekrar bir secde daha ettiler. Birincisi mütâbaat, yani Hakk’ýn emrine tâbi oluþ, ikincisi tahkik ve þuhut ile yani görerek ve bilerek yapýlan secde idi. (Ken’an Rifaî Sohbetler, sf. 528)
Bir baþka ifadeyle, sünnet birinci secde, Peygamber sevgisi ikinci secdedir. Ýki secdeyi de yapan hiçlik tecellisine ulaþýr ve Allah’a rapt olur.Sünnet ne demektir, hadis ne demektir?
Peygamber’in sünneti, tevhide götüren hal ve hareketlerdir.
Sünnet, Resulullah’ýn âdet haline getirdiði, yaptýðý ve yaptýrdýðý þeylerdir.(Abdülkadir Geylani, Gunyet’ul Talibin)
Sünnet dünyadan el çekmek, farz Allah’a muhabbettir. (Ken’an Rifaî Sohbetler)
Hadis, Hadiselerden, Peygamber’in olaylarý yaþama þeklinden Allah’a gidiþtir.
Hadis, hikmettir. (Ken’an Rifaî Sohbetler)
Hadis Peygamber’den haber getirmektir.
Hadis ehli, Resulullah’ýn ve ashabýnýn halini yolunu anlatanlardýr. (Abdülkadir Geylani, Gunyet’ul Talibin)Bir baba, eþ, komutan, arkadaþ ve peygamber olarak Efendimiz’i anlatabilir misiniz?Peygamber, seferlerinden dönüþte önce mescide uðrar iki rekat namaz kýlardý, sonra da doðruca Hz. Fatma’nýn evine gider, kucaklar, öper, koklar ve þöyle derdi: “Ýþte þimdi cennet kokusu kokladým.” Ve sefere gideceði zaman da en son uðradýðý yer yine Fatma’nýn evi olurdu. Fatma içeri girdiðinde Allah Resulü kalkar, öper ve yerini ona verirdi. Böyle bir karþýlayýþýn Peygamber tarafýndan ikinci bir þahsa gösterildiði tesbit edilmemiþtir. Allah Resulü, “Kýzýmý Fatma diye adlandýrmamýn tek sebebi Allah’ýn onu ve onu sevenleri cehennemden uzak tutacaðý gerçeðidir.” Onun için þöyle demiþti: “Kur’an’ýn zâhirî mânâsý üzerine pek çok âlim gelecek, birbirinden güzel yorumlar yapacaklar ama Kur’an’ýn enfüsî mânâsýný Fatma bilecektir”. Hz. Fatma’nýn sýrrýnýn özü Kevser suresidir. Allah: “Sana bitmezlik sýrrýný verdim.” Diyor. Çünkü Kevser ebterin zýddýdýr. Ebter, bir ömür yaþar, ondan sonra biter demektir. Ebter’in zýddý Hz. Fatma’dýr.
Hz. Hatice, kendi aklý, mânâsý ve þahsiyetiyle ilk îman eden kiþidir. O, Peygamber’Ýn mânâsýnýn aynasýdýr. Hz. Hatice’yi tanýmlarken Peygamber, fazileti, nezaketi, sabrý, gönüllerden sýkýntýlarý yok eden sevgisiyle, teslimiyeti, rikkati, vefa ve þefkatini sýralardý. (Halûk Nurbâki, Gönüllerde Sema, sf.21) Hz. Ayþe, kendi vasýflarýný sýralayýp, “En çok sevdiðiniz eþiniz benim. Deðil mi?” diye sorduðunda Peygamberimiz, “Lâ, vallahi Hatice!” diye cevap vermiþtir. Demiþtir ki: “Allah’a yemin ederim ki bana Hatice’den daha hayýrlý bir haným verilmiþ deðildir. Ey Ayþe, senin kabilen beni yalanladýðý zaman o beni tasdik etti, senin kabilen beni horladýðý zaman o bana dostluk kucaðýný açýp destek oldu. Ve Allah ondan bana, hiç bir hanýmdan nasip olmayan evlât nimeti ihsan etti.”
En yakýn arkadaþý, hiç bir mucize beklemeden “Bu yüz yalan söylemez” diyerek onun peygamberliðini tasdik eden ve bu yüzden “sýddîk” ünvanýný alan Hz. Ebubekir’dir. Resulullah, “Eðer Allah kendisinden baþka bir dost edinmemi kabul etseydi, Ebubekir’i dost edinirdim.” demiþtir.
Uhud savaþý öncesi gördüðü rüyada savaþa girmemesi söylendiði halde silah arkadaþlarý savaþalým dedikleri için savaþa girmiþtir.
O, Mekke’yi fethetmek üzere onbin kiþilik ordusuyla ilerlerken yolda gördükleri üç küçük köpek yavrusunu ezmemek için ordunun yolunu deðiþtiren sultandýr.
CEMALNUR SARGUT
|