Yönetim
..Umudun tükendiği yerde açılır kapı..
|
 |
« : 09 Şubat 2010, 01:36:55 01:36* » |
|
Sünnetin ve Peygamber sevgisinin ‘dînî’ açıdan bağlayıcı yönü ne olabilir?
Asıl veli odur ki her hali ile Peygamber Efendimiz’in sünnetine sarılır. (Ahmed-er Rifai, Nasihatlar, sf.79)
Allah bir ağaçtan tecelli ettiğine göre kâmil insandan tecelli etmiş olması neden çok görülsün? Cenâb-ı Hakk neden melekleri Âdem’e secde ettirdi? Âdem Allah mı idi? Hâşâ! Fakat topraktan yaratılmış Âdem’e melekler secde ettiler. Çünkü Allah ondan tecelli etmiş idi.
Melekler, birinci secdeyi Hakk’ın emrine itaaten ettiler. Lakin başlarını kaldırıp secde ettikleri Âdem’de Allah’In tecellisini görünce tekrar bir secde daha ettiler. Birincisi mütâbaat, yani Hakk’ın emrine tâbi oluş, ikincisi tahkik ve şuhut ile yani görerek ve bilerek yapılan secde idi. (Ken’an Rifaî Sohbetler, sf. 528)
Bir başka ifadeyle, sünnet birinci secde, Peygamber sevgisi ikinci secdedir. İki secdeyi de yapan hiçlik tecellisine ulaşır ve Allah’a rapt olur.Sünnet ne demektir, hadis ne demektir?
Peygamber’in sünneti, tevhide götüren hal ve hareketlerdir.
Sünnet, Resulullah’ın âdet haline getirdiği, yaptığı ve yaptırdığı şeylerdir.(Abdülkadir Geylani, Gunyet’ul Talibin)
Sünnet dünyadan el çekmek, farz Allah’a muhabbettir. (Ken’an Rifaî Sohbetler)
Hadis, Hadiselerden, Peygamber’in olayları yaşama şeklinden Allah’a gidiştir.
Hadis, hikmettir. (Ken’an Rifaî Sohbetler)
Hadis Peygamber’den haber getirmektir.
Hadis ehli, Resulullah’ın ve ashabının halini yolunu anlatanlardır. (Abdülkadir Geylani, Gunyet’ul Talibin)Bir baba, eş, komutan, arkadaş ve peygamber olarak Efendimiz’i anlatabilir misiniz?Peygamber, seferlerinden dönüşte önce mescide uğrar iki rekat namaz kılardı, sonra da doğruca Hz. Fatma’nın evine gider, kucaklar, öper, koklar ve şöyle derdi: “İşte şimdi cennet kokusu kokladım.” Ve sefere gideceği zaman da en son uğradığı yer yine Fatma’nın evi olurdu. Fatma içeri girdiğinde Allah Resulü kalkar, öper ve yerini ona verirdi. Böyle bir karşılayışın Peygamber tarafından ikinci bir şahsa gösterildiği tesbit edilmemiştir. Allah Resulü, “Kızımı Fatma diye adlandırmamın tek sebebi Allah’ın onu ve onu sevenleri cehennemden uzak tutacağı gerçeğidir.” Onun için şöyle demişti: “Kur’an’ın zâhirî mânâsı üzerine pek çok âlim gelecek, birbirinden güzel yorumlar yapacaklar ama Kur’an’ın enfüsî mânâsını Fatma bilecektir”. Hz. Fatma’nın sırrının özü Kevser suresidir. Allah: “Sana bitmezlik sırrını verdim.” Diyor. Çünkü Kevser ebterin zıddıdır. Ebter, bir ömür yaşar, ondan sonra biter demektir. Ebter’in zıddı Hz. Fatma’dır.
Hz. Hatice, kendi aklı, mânâsı ve şahsiyetiyle ilk îman eden kişidir. O, Peygamber’İn mânâsının aynasıdır. Hz. Hatice’yi tanımlarken Peygamber, fazileti, nezaketi, sabrı, gönüllerden sıkıntıları yok eden sevgisiyle, teslimiyeti, rikkati, vefa ve şefkatini sıralardı. (Halûk Nurbâki, Gönüllerde Sema, sf.21) Hz. Ayşe, kendi vasıflarını sıralayıp, “En çok sevdiğiniz eşiniz benim. Değil mi?” diye sorduğunda Peygamberimiz, “Lâ, vallahi Hatice!” diye cevap vermiştir. Demiştir ki: “Allah’a yemin ederim ki bana Hatice’den daha hayırlı bir hanım verilmiş değildir. Ey Ayşe, senin kabilen beni yalanladığı zaman o beni tasdik etti, senin kabilen beni horladığı zaman o bana dostluk kucağını açıp destek oldu. Ve Allah ondan bana, hiç bir hanımdan nasip olmayan evlât nimeti ihsan etti.”
En yakın arkadaşı, hiç bir mucize beklemeden “Bu yüz yalan söylemez” diyerek onun peygamberliğini tasdik eden ve bu yüzden “sıddîk” ünvanını alan Hz. Ebubekir’dir. Resulullah, “Eğer Allah kendisinden başka bir dost edinmemi kabul etseydi, Ebubekir’i dost edinirdim.” demiştir.
Uhud savaşı öncesi gördüğü rüyada savaşa girmemesi söylendiği halde silah arkadaşları savaşalım dedikleri için savaşa girmiştir.
O, Mekke’yi fethetmek üzere onbin kişilik ordusuyla ilerlerken yolda gördükleri üç küçük köpek yavrusunu ezmemek için ordunun yolunu değiştiren sultandır.
CEMALNUR SARGUT
|